Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui isa andis notariaalse nõusoleku, et saan lapsega Soome minna, kuid nüüd ei anna last tagasi?15.10.2014

Tere.
Läksin oma lapse isast lahku ja plaanisin Soome elama asuda kuna tekkis võimalus seal tööle minna ja ka elamiskoht on kohe-kohe olemas. Sain lapse isalt ka notariaalse nõusoleku, et lubab lapsega Soome elama asuda. Vahepeal oli vaja käia lapsega Eestis hambaarstil ja sai omavahel kokku lepitud, et laps jääb nädalaks tema juurde Eestisse, sellest on nüüd siis möödas pea 2 nädalat ja ta keeldub mulle last kaasa andmast. Tänaseks on ta andnud asja lastekaitsesse hooldusõiguste küsimustes. Nüüd väidab tema, et ta mõtles ümber, et laps Soome elama lubada. Kas tal on selleks õigus ja millised on minu õigused sellega seoses, kui see luba on olemas?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vaatamata sellele, et lapse isa andis nõusoleku lapsega Soome elama asumiseks, on teil lapse suhtes ühine hooldusõigus ja kõik lapsesse puutuvad otsused tuleks vastu võtta ühiselt, sealhulgas lapse elukoha otsustamine.

Kui lapse isa on nüüdseks taganenud oma nõusolekust ja keelab lapse Soome viimise, peaksite pöörduma kohtusse ja taotlema otsustusõigust lapse viibimiskoha osas. Kui kohus Teie nõude rahuldab, on Teil õigus ainuisikuliselt otsustada lapse elukoha üle.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand