Perekonnaõigus


Küsimus: Kas minu ema saab lapsele minult elatist nõuda, kui mult on emaõigused ära võetud?17.10.2014

Algas kõik sellest, et ei saanud 2 lapsega hakkama ja lapsed pandi turvakodusse, suurema lapse sain tagasi, aga nooremat ei soovinud, kuna puudus tema vastu emaarmastus. Mu ema aga soovis seda last ja nii minult võetigi kohtu kaudu lapsele õigused ära, ja emana on sünnitunnistusel minu ema. Mu laps kutsub mind nimepidi ja mu ema kutsub ta emaks, kuigi sellist kokkulepet meil omavahel ei olnud. Aga nüüd ähvardab ta minult elatist läbi kohtu nõuda, sellest ka küsimus, kuidas on see võimalik, mul ei ole ta üle mingeid õigusi, näen teda siis, kui mu emale sobib, ükskord juhtus lausa nii, et ei näinud last 3 kuud, sest emal polnud aega. Olen lapsele riideid ja muid asju ostnud, aga see on ka enda vabast tahtest. Kas reaalselt saabki minult midagi välja nõuda kui mu ema peab ennast emaks, ässitab last minu vastu üles ja minult on emaõigused ära võetud?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Teie ema on lapse lapsendanud, siis ei ole Teie emal õigust lapsele elatist nõuda, sest lapsendamisega kaotasite Teie kõik õigused ja kohustused lapse suhtes.

Kui Teilt on vanemlikud õigused ära võetud, siis on Teie emal lapse tegeliku hooldajana (eestkostjana) õigus lapsele elatist nõuda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand