Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mees saab varajagamisel nõuda 4 aastat tagasi müüdud korteri raha jagamist, kuigi see läks meie tütrele korteri ostmiseks?20.10.2014

Tere,
kirjeldan lühidalt minu situatsiooni: esitasime mehega lahutusavalduse Perekonnaseisuametile, ees ootab ühisvara jagamine: suvila ja auto, enne oli veel 3-toaline korter, mille me müüsime peaaegu 4 aastat tagasi (müügilepingus oleme mõlemad müüjad, kuid müügisumma kogu ulatuses kanti ainult minu kontole, mees ei olnud vastu). 2 kuud pärast korteri müüki sai ostetud meie ühistütrele ja tema mehele 2-toaline korter, minu abikaasa ei olnud vastu (müügilepingus ostjateks on minu tütar ja tema abikaasa, mina olen lihtsalt hoiustaja). Tütre abikaasa loobus oma osast selles korteris, neil on tehtud varaleping, mille järgi see 2-toaline korter kuulub ainult tütrele. Peale lahutusavalduse esitamist sain teada, et mees soovib jagada meie ühisvara kohtu kaudu, mitte notari juures nagu eelnevalt leppisime kokku. Põhjuseks on see, et nüüd ta tahab saada pool 3-toalise korteri müügirahast, mis oli minu kontole üle kantud ja mille eest sai ostetud 2-toaline korter. Kas tal on mingi õigus nõuda seda raha? Või pool 2-toalisest korterist, mis kuulub meie ühistütretele?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui abikaasad otsustavad ühiselt abielu ajal (s.o varaühisuse ajal) võõrandada ühisvarasse kuuluvat kinnisvara, ei saa üks abikaasadest varaühisuse lõppedes nõuda teiselt abikaasalt poolt müüdud kinnisvara väärtusest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand