Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lahutuse korral arvestatakse ühiste väljaminekutena ka igakuiseid pangelaenu makseid mehe enne abielu ostetud korterile?21.10.2014

Kui mu abikaasa omandas kasutusrendiga ehk liisinguga sõiduauto enne meie abielu sõlmimist, kuid igakuised maksed ja väljaostu summa tasus juba abielu ajal, kas sõiduauto on siis tema vallasvara?
Kas lahutuse korral, omades abieluvara lepingut (kõik pooleks) arvestatakse ühiste väljaminekutena ka igakuiseid pangelaenu makseid mehe enne abielu ostetud korterile? Täpsemalt, kas minul ja meie ühisel lapsel on mingit õigust sellele elamispinnale või õigust kompensatsioonile, kuna laenumaksed on halvendanud kogu perekonna majanduslikku seisu?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui sõiduki omandamine toimus abielu ajal, on tegemist abikaasade ühisvaraga.

Kui abieluvaralepinguga ei ole määratud enne abielu soetatud korteri kuulumine abikaasade ühisvara hulka, on korteri näol tegemist abikaasa lahusvaraga, millest tulenevalt selle jagamist võrdsetes osades ühisvarana nõuda ei saa. Siiski on võimalik arvestada ühisvara hulka kulutused, mis on tehtud abikaasa lahusvarale ja Teil võib olla teatav õigus hüvitisele.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand