Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan kirjutada lapse teise mehe nimele, kui isast ei tea mitu aastat midagi, ilmselt on välismaal?23.10.2014

Isale on määratud 04. november 2009 alimendid ja ta pole maksnud ega suhelnud lapsega 5 aastat ning ma ei tea tema elukohta ega midagi temast (kuuldavasti kuskil välismaal). Kas on vaja tema nõusolekut või allkirja, et kirjutada laps teise mehe nimele?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere! Praegusel juhul oleks tegemist lapsendamisega. PKS § 152 lg 1 kohaselt võib lapse lapsendada tema vanemate nõusolekul. Vanema nõusolekut ei ole vaja juhul, kui vanem on kestvalt võimetu avaldust esitama, kui tema viibimiskoht on kestvalt teadmata või kui vanemalt on lapse isikuhoolduse õigus täielikult ära võetud. Kui lapse isa viibimiskoht on tõepoolest teadmata, siis pole tema nõusolek vajalik. Oluline on ka see, et vähemalt 10- aastaselt lapselt küsitakse lapsendamisel tema nõusolekut. Kui arengutase võimaldab, siis küsitakse nõusolekut ka nooremalt lapselt. Lapsendamisasja lahendab kohus hagita menetluses.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
jurist

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee