Perekonnaõigus


Küsimus: Kas kohtu kaudu oleks võimalik elatise suurust vähendada?22.10.2014

Mul on määratud kahed elatised, esimesest abielust kahele lapsele ja teisest abielust veel kahele lapsele. Eelmise kuu lõpus arestis kohtutäitur arved. Teisest abielust naine elab Soomes ja sealt KELA kaudu nõue ka Eestis rahuldati. Aga nüüd ei ole mul võimalik toetada esimesest abielust sündinud lapsi. Mu palk on 485 eurot ja sealt jääb alles vaid 177,5 nii öelda elatus miinimum, seegi raha kulub maksudeks. Kas on võimalik kohtu kaudu elatise suurust vähendada? Muidugi on tekkinud ka võlg aastatega, maksin igakuiselt nii palju kui võimalik. Kas võlg aegub kui lapsed saavad 18?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatise vähendamiseks on alust siis, kui võrreldes kohtulahendi tegemise ajaga on asjaolud oluliselt muutunud – näiteks võib aluseks olla Teie majandusliku olukorra märkimisväärne halvenemine. Elatise vähendamise taotlemiseks tuleb kohtule esitada vastav hagiavaldus, riigilõivu hagilt tasuma (enam) ei pea.

Elatisvõla aegumine küll algab laste täisealiseks saamisega, kuid automaatselt laste täisealiseks saamine võla aegumist kaasa ei too.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand