Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui ema nõuab elatist kolme lapse eest, aga üks kolis nüüd minu juurde ja tema eest ma maksta ei taha?22.10.2014

Tere!
Abielu on lahutatud, vanematel on ühine hooldusõigus ja laste elukoht (3 last) määrati ema juurde. Iga 10 päeva tagant olid lapsed 4-5 päeva isa juures, seega kuus 8 ja enam päeva, isa puhkuse ajal kuni 18 päeva. Isa kandis siis kõik laste ülalpidamiskulud ning lisaks maksis laste ema arvele elatist vabatahtlikult seaduses ette nähtud summas. Paar kuud tagasi kolis kõige vanem (12-aastane) laps isa juurde, sest emaga läbisaamine on olematu. Emal ei olnud algul selle vastu midagi, sest isa maksis elatist edasi ka sellele lapsele. Aga septembris maksis isa vähem, sest laps elab ju tema juures ja siis läks märuliks. Laps keeldub ema juurde tagasi minemast (ei saa teda ju vägisi viia) ema aga ütleb, et isa ei ole suutnud last selle ajaga sõnakuulelikuks kasvatada. Nüüd tegi ema kiirmenetluse ja isalt nõutakse elatist kõigi 3 lapse eest, olenemata sellest, et 1 laps elab tema juures. Nõudega oli kaasas ka vastulause esitamiseks paber. Kas asja menetlusele saab kaasata lastekaitset, et arvestataks ka lapse tahet.
Kuidas edasi toimida ja kust alustada?
Millised on juriidiliselt õiged sammud? Ette tänades.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kindlasti tuleks Teil esitada makseettepanekule vastuväide, kuivõrd üks lastest elab Teie juures ja tema suhtes Te täidate ülalpidamiskohustust vahetult. Kohtumenetluses peate eelnimetatud asjaolusid ka tõendama.

Antud menetlusse lastekaitset ei kaasata, seda tehakse hagita menetluses, kui arutatakse lapse hooldusõiguse või suhtlemiskorraga seonduvat. Juhul, kui Teil ei õnnestu laste emaga lapse elukoha osas kokkuleppele jõuda, peaksite pöörduma kohtu poole ja taotlema lapse elukoha otsustusõigust.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand