Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saada isa nõusolek kui 16-aastane poeg soovib kolida Soome ema juurde?22.10.2014

Tere.
Mu 16-aastane poeg soovib kolida minu juurde Soome, kuid isa sellega nõus ei ole. Meil on lapse isaga ühine hooldusõigus. Oleme käinud temaga juba ka kohtus kuna ta soovis ainuhooldusõigust ja lõpuks kujunes see meil hoopis lapse elukoha vaidluseks. Ainuhooldust ta ei saanud ja kohtus ei näinud probleemi, et miks laps ei võiks kolida minu juurde Soome. Isa ise on tihti sõidus ja viibib tänu tööle palju välismaal. Kodus käib vaid mõnel nädalavahetustel kuu jooksul. Seega last kasvatab tema abikaasa. Mina leian, et see on puhas kius isa poolt.
Kuidas ma peaksin edasi toimima ilma, et ma seadustega tülli ei läheks?
Kui vanale lapsele ei ole vaja teise vanema kirjalikku nõusolekut?

Jään Teie vastust ootama

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kahjuks ei selgu Teie kirjeldusest, millal ja millise sisuga lahendi kohus tegi – kui kohus tegi lahendi enne 1. juulit 2010 ja määras lapse elukohaks Teie elukoha, kuulub Teile kehtiva perekonnaseaduse alusel lapse ainuhooldusõigus ja sellega seoses on Teil õigus ainuisikuliselt otsustada lapse elukoha üle. Kui kohus tegi lahendi peale 1. juulit 2010 ja andis Teile otsustusõiguse lapse elukoha osa, on Teil samuti õigus ainuisikuliselt otsustada lapse elukoha üle, kuigi jagate muus osas lapse isaga ühist hooldusõigust.

Seega sõltub vastus Teie küsimusele sellest, millise sisuga oli kohtulahend – võibolla on Teil juba olemas õigus otsustada lapse elukoha üle. Kui tuleb välja, et siiski mitte, peate pöörduma kohtu poole ja taotlema poja elukoha otsustusõigust – arvestades asjaolu, et see 16-aastase lapse enda soov, on Teie nõude rahuldamine tõenäoline.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand