Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatisraha suurendamise hagi jaoks on olemas oma vorm või näidis?30.10.2014

Tere,
soovin suurendada elatist kuni kehtiva miinimumini (praegu saavad lapsed elatist kolme peale 300 eurot.) Küsimused järgmised:
- kuidas täita vastav hagi? Spetsiaalset vormi pole kusagilt leida õnnestunud. Kas on võimalik anda mingi konkreetne näidis või konkreetsed väljendid, mida sobiks kirjutada.
- siin saidil on kirjas, et enam elatise suurendamiselt riigilõivu maksma ei pea. Kas see on kuskil seaduses ka kirjas? Kui äkki kohus küsib riigilõivu siis oskan millelegi viidata.
- igal pool on kirjas, et kui nõuda miinimumi siis ei pea ka tõendama, aga kui tahta nüüd vana elatist suurendada kuni kehtiva miinimumini, kas ikka ei pea tõendama? Kas piisab sellisest fraasist, et "soovin suurendada makstavat elatist kuni kehtiva miinimumini ja samuti soovin siduda elatise suurust miinimumpalgaga".

Aitäh!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Minule teadaolevalt internetist hagiavalduse näidist elatise suurendamiseks ei leia, kuivõrd asjaolud on iga konkreetse juhtumi puhul erinevad ja ei piisa vaid nö blanketi täitmisest.

Alates 01.07.2014 ei pea riigilõivuseaduse § 22 lõike 2 kohaselt enam elatise muutmise hagi läbivaatamise eest riigilõivu maksma.

Kuivõrd elatis ühele lapsele ei tohi olla väiksem kui pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära, ei tule ka elatise suurendamisel kehtiva miinimumini lapse/laste vajadusi tõendada. Kui taotleda elatise suurendamist suuremale summale kui kehtiv elatismiinimum, tuleb lapse/laste kulutusi tõendada.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand