Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas lastega seaduslikult Eestisse tagasi kolida ja mehega see ka korrektselt vormistada?31.10.2014

Laste isaga abielus ei ole. Lapsed on sündinud ühes EL riigis ja lastel on nii selle riigi passid kui ka Eesti passid. Lapsed on Tallinnas sissekirjutatud ja mina olen Eesti kodanik. Finantsilistel põhjustel tulin lastega juuli lõpus Tallinna ja isa jäi oma/meie koju, et tööd leida.
Mina käin nüüd Tallinnas tööl ja lapsed on 1. sept käinud siin lasteaias. Isa on kõige sellega nõus olnud. Nüüd on suhted liikunud aga selles suunas, et arvatavasti otsustame üldse omavahel suhte lõpetada. Kuidas peaks ma nüüd toimima, et kõik oleks seaduse järgi? Laste isa oli meie siia tulekuga nõus aga see oli algselt lepitud niikauaks kuni ta on uue töö leidnud, mida tal hetkel veel ei ole. Kas ma pean tema käest küsima kirjalikku luba, et ma saaks lastega Eestisse edasi jääda? Või pean ma tagasi sõitma ja seal kohtusse minema? Hetkel on meie omavaheline läbisaamine hea ning asju oleks vist võimalik kokkulepetega korraldada aga ma ei tea, mida täpselt peab tegema, et kõik seaduslik oleks. Aitäh!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui saate laste isaga laste elukoha osas kokkuleppele, ei ole vajadust kohtusse pöörduda. Piisab sellest, kui laste isa annab Teile notariaalses vormis nõusoleku selle kohta, et on nõus laste Eestisse elama asumisega.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand