Perekonnaõigus


Küsimus: Kas linnavalitsus saab sundida vanaema maja müüma, et ta saaks hooldekodu arveid tasuda?19.11.2014

Tere,
kirjutan ühe loo... eelmise aasta lõpus suri väga ootamatult minu ema. Ta elas koos mu vanaemaga, kellele juba tol hetkel organiseeriti hooldusteenust hooldekodus, ema surma järgselt sai ta sinna väga ruttu. Kuna aga vanaemale kuulus kinnisvara, osa kaasomandis kinnisvarast, siis hetkel on nii, et linn maksab osa hooldekodu tasust, osa siis vanaema pension ja minagi maksan 25 eurot kuus. Selline leping kehtis tegelikult juuli kuuni ja seda pikendavat otsust ma pole saanud... sain tol korral otsuse, kus märgiti, et juhul, kui vanaema kinnisvara müüakse, tuleb sellest linnavalitsust viivitamatult teavitada. Vahepeal tuli ka e-mail, küsimusega, kui kaugel on korteri müük. Tegelikult sellist kokkulepet, et poole aasta jooksul tuleb organiseerida kinnisvara müük, ei olnud. Küsin siis, kas linnavalitsusel on õigus sundida mu vanaema nüüd see kinnisvara ära müüma, et tal oleks endal see raha, mille eest hooldekodu tasuda? Kas vanaema ei või oma kinnisvara kinkida nt minu hiljuti sündinud lapsele ja kui ta seda teeb, äkki peaksin siis ikkagi mina hakkama igakuiselt maksma 400 eurot hooldekodu tasu? Hetkel on ebemeeldiv lihtsalt see, et kinnisvara seisab - selleks, et see välja üürida, oleks vaja sisse ehitada wc ja pesemisvõimalus, mida ma ei julge aga teha, kui see vanaemalt ikka ära võetakse.
Teine osa majast kuulus mu emale, osa siis ka mu alaealisele vennale, kelle eestkostjaks mul ei olnud võimalik hakata, kohus määras tema eestkostjaks linna. Kohtuotsuses on ka kinnisvara võõrandamine. Ma kardangi nüüd seda, et lõpuks jääme ilma kogu majast?
On siin mõnda võimaliku positiivset lahendit?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kahjuks ei selgu Teie kirjeldusest, mida täpsemalt kohtuotsusega vanaemale kuuluva kinnisvara kohta otsustati, mistõttu on keeruline Teile konkreetset vastust anda.

Mis puudutab vanaema hooldekoduarvete tasumist, siis eeskätt tuleb igal inimesel enda ülalpidamise eest ise hoolitseda, kui see võimalik ei ole, saada ülalpidamist enda esimese ja teise astme alanejatelt ja ülenejatelt sugulastelt ja kui ka see võimalik ei ole, annab ülalpidamist riik.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand