Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saab teha lepingut, millega me abikaasaga ei saaks maja mingil juhul jagada ja see jääks nö lukku ja oleks lastele?19.11.2014

Tere
Naine tahab mu juurest ära minna, tal endal elukohta pole ja algselt soovis ta esitada hagi "oma osa" saamiseks kuid selgus, et mul suuremad õigused ühisele kinnisvarale, kuna olen kasutanud abielu väliseid vahendeid ja majal puudub kautusluba ja on projektist mööda ehitatud, olen ka maja ehitaja-arhidekt, siis sõltub minust selle loa saamine jne, ehk naisel osutuks väga keeruliseks kohtu kaudu midagi reaalselt sisse nõuda. Minu soov on tagada maja puutumatus juba laste pärast, et nad seal elaksid ja see jääks nende koduks. Kas on võimalik teha taolist kokkulepet-lepingut seaduslikult - Kumbki osapool ei saa ilma teise osapoole nõusolekuta oma osa realiseerida isegi mitte ka kohtu kaudu, ehk vara jääks nn lukku mõlema ühisvaraks nagu ta praegu on.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Peale abielu lahutamist on mõlemal abikaasal õigus nõuda ühisvara jagamist – kuivõrd tegemist on seadusest tuleneva õigusega, ei ole võimalik seda kokkuleppega välistada. Samas on teil abikaasaga võimalik kinkida nii abielu ajal kui ka peale abielu lahutamist ühisvara lastele (muidugi eeldusel, et abikaasa ka sellega nõus on).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand