Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui ise olen puudega, maksan elatisraha, kuid näen, et lasteni see raha ei jõua, sest ema ei hooli sellest?21.11.2014

Peale minuga juhtunud õnnetust on mul raske puue. Mina oma lapsi pole unustanud ja olen neile raha üle kandnud viis aastat, iga kuu, nende ema arvele. Algul olles koomaseisundis, tegi seda minu ema. Laste ema aga nõuab juba nn. ei tea mida. Olen lastele ostnud riideid ja üht-teist koolis käimiseks. Hiljuti lastega kohtudes, nägid nad välja kui kodutud. Otsustasin, et avan enda pangas lastele arved, et nad saades 18 saaksid kah millestki alustada. Tüdrukud on 7- ja 10-aastased. Ja tüdrukute emale ei saada enam sentigi, sest tüdrukute ema harrastab alkoholi pruukimist. Aga samas ma mõtlen, lapsed tahavad ju süüa kah. Mida teha, ma ei ole lastest loobunud, mind tõrjuti nende elust. Lapsed on minust veidi võõrdunud, väga kurb olemine on minul. Jään väga ootama Teie vastust.
Lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina tuleb elatist maksta ikkagi lapsi kasvatava vanema pangakontole ja kui Teil ei ole laste emaga kokkulepet, mille kohaselt võite laste elatise kanda otse laste pangakontodele, võib laste ema väita, et Te ei ole laste ees oma ülalpidamiskohustust täitnud ja pöörduda elatise väljamõistmiseks kohtu poole.

Seega soovitan Teil seni, kuni laste emaga vastavat kokkulepet ei ole, kanda laste elatisraha ikkagi laste ema pangakontole. Selge on see, et lastel on lisaks riietele vaja ka süüa-juua ja elamispinda, mis eeldab samuti kulutuste tegemist. Ehk on abi sellest, kui juhite laste ema tähelepanu sellele, et perekonnaseadusest tulenevalt on ta kohustatud kasutama elatist laste huvides.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand