Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on võimalik esitada hagi abieluvaralepingu tagasikutsumiseks kolmanda isiku poolt lahutatud abikaasade vastu?24.11.2014

Tere
Kas on võimalik esitada hagi abieluvaralepingu tagasikutsumiseks kolmanda isiku poolt lahutatud abikaasade vastu. Hagi on esitatud peale lahutust, hagi esitamise põhjus ühele endisele abielupoolele esitatud nõude täitmata jätmises. Abieluvaralepingus oli vara omanik nõuet mittesaanud abikaasa.
Tänan vastuse eest.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Täitemenetluse seadustiku §-i 190 kohaselt tunnistab kohus kehtetuks võlgniku ja tema abikaasa abieluvaralepingu või ühisvara jagamise kokkuleppe, millega võlgnik olulisel määral oma varast või oma osast ühisomandis loobus, kui abieluvaraleping või ühisvara jagamise kokkulepe on sõlmitud:

1) pärast täitemenetluse alustamist;

2) ühe aasta jooksul enne täitemenetluse alustamist;

3) enne käesoleva paragrahvi punktis 1 nimetatud tähtaja algust, kuid kahe aasta jooksul enne täitemenetluse alustamist, kui võlgnik või tema abikaasa ei tõenda, et võlgnik oli vara jagamise või varast loobumise ajal maksejõuline ega muutunud maksejõuetuks ühisvara jagamise või varast loobumise tõttu.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand