Perekonnaõigus


Küsimus: Austraalias sõlmitud abielu kehtivusest23.07.2011

Tere,
Mu elukaaslasel on 2006. aastal Austraalias sõlmitud abielu. Peale seda elati koos Taanis. 2007. aastast enam koos ei elata. Mõlemad on Eesti riigi kodanikud, naine elab Taanis ja mees Eestis. Eestis ei ole nad oma abielu ametlikuks muutnud. Mure aga seisneb nüüd selles, et meil on soov abielluda, aga muret teeb Austraalias sõlmitud abielu. Mees naisega ühendust ei saa. Meie arusaamist mööda on nende abielu Eestis kehtetu. Kuid, kui meie nüüd abielluksime, siis kas meie abielu oleks kehtiv?
Kuidas saaks seda abielu kehtetuks tunnistada või lahutada, kui naisega ei ole võimalik ühendust saada ja abielutunnistuse originaal on ka naise käes Taanis?

Parimate soovidega,
H

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,

Perekonnaseaduse § 4 sätestab, et abielu ei või sõlmida isikute vahel, kellest vähemalt üks on juba abielus, millest tulenevalt oleks teie sõlmitav abielu kehtetu. Selleks, et lahutusprotsessi üldse alustada, peaksite Austraaliast saama abielutunnistuse dublikaadi koos Apostillega.
Seda, kas teie elukaaslase abielu lahutamine allub Eesti kohtualluvusse või mitte, peaksite konkreetsemalt analüüsima oma juristi või advokaadiga.