Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha kui lapse isa ei maksa korralikult elatisraha ja ähvardas kohtutäituri poole pöördumisel üldse mitte maksta?15.12.2014

Tere. Minu mure on selline, et lapse isale on määratud kohtu poolt alimendid summas 177.50. Siiani on olnud iga kuu probleeme maksmisega. Kui oli oma ema päranduse asjad maha müünud, siis maksis ära tekkinud võlgnevuse. Viimased 3 kuud on jälle probleemid. Detsembri kuu seisuga peab ta tasuma 455 eurot. Eelmisel kuul andis ainult 77.50. See kuu lubas anda ainult 50 eurot + tulla lapse sünnipaevale ja kingituse tuua. Tänasel vestlusel ütles, et kui ma pöördun kohtutäituri poole, võtab tema ennast töölt lahti, ühtegi vara pole tema nimel ja sissekirjutus on soomes. Kas ma saan sellises segases olukorras midagi üldse teha või ongi asjad nii, et maksab ainult nii palju kui saab anda? Tööl saab ta miinimumini + ümbriku palga. Tal on nüüd ka teine laps, kes alles pisike. Lisaks sellele on ta elukaaslasel veel 2 last eelmistest suhetest.

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Lapsest lahuselaval vanemal on kohustus maksta lapsele igakuiselt elatist, mis vastab lapse vajadusele. Automaatselt ei vähendata elatist, kui sünnib teine laps. Elatise vähendamiseks peaks võlgnik pöörduma kohtu poole.

Kui vanem ei ole nõus vabatahtlikult kohtuotsust täitma, siis tuleks siiski algatada täitemenetlus. Kui lapse isa elukoht on Soomes, siis saab kohaldada Euroopa Liidu määrust nr 4/2009 ülalpidamiskohustuse küsimustes. Kohtuotsuse välisriigis täidetavaks tunnistamiseks tuleks pöörduda Justiitsministeeriumisse ning esitada vajalik dokumentatsioon (kohtuotsus, võlgnevuse kalkulatsioon ning taotlused). Tegemist võib olla aeganõudva protsessiga.

Teiseks võimaluseks oleks algatada kriminaalmenetlus karistusseadustiku § 169 järgi põhjusel, et vanem hoiab kuritahtlikult kõrvale lapsele elatise maksmisest. Kuna Teil on olemas kohtuotsus, mille järgi peab lapse isa tasuma elatist ning ta seda kohustust ei täida, siis Teil on vastava sätte järgi õigus pöörduda politseisse, et algatada kriminaalmenetlus.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
jurist

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee