Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui ema nõuab allkirja lapsest loobumiseks, seni maksan elatisraha aga lapsega saan kohtuda väga harva?12.12.2014

Tere. Olen 4a poisi isa. Emast oleme lahus 3,5 aastat. Ühtäkki hakkas ema nõudma minult, et ma annaks allkirja sellele, et loobuksin lapsest. Lapsele maksan igakuiselt 150 eurot, mis ei ole kohtu poolt peale pandud. Hetkel on mul teine abielu ja sündinud teine laps. Naine ähvardab, et kui ei saa heaga, siis saab kurjaga. Lapsega saan koos olla umbes iga 6 kuu jooksul, 1 kuu - 1,5 kuud. kui mul on võimalus puhkusele, (elame erinevates riikides). Olen üritanud asja rääkida, et me pöörduks kohtu poole, nii elatisraha maksmise osas, kui ka nägemise osas, aga ei, tema tahab, et üldse loobuksin.
Küsimused:
1. Kas kohtus saab niisama isalt ära võtta hooldusõigust?
2. Rahvastikuregistris on mul hetkel 2 last. kas peale selle, kui nt lapse hooldusõigusest jään ilma/ loobun võetakse seal 1 laps maha (tean, et sünnitunnistust muuta ei saa).
3. Olen sõjaväest saanud pikenduse 2 lapsega. Kas siis ei arvestata enam 1 last?
4. Mis lootused mul on?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse ema piirab Teie ja lapse suhtlemist, on Teil võimalik pöörduda kohtusse ja taotleda suhtlemiskorra kindlaksmääramist. Kui Te ei jõua lapsega emaga elatise suuruses kokkuleppele, on lapse emal samuti õigus pöörduda kohtusse ja taotleda elatise väljamõistmist, kuid elatise maksmise osas kokkuleppele mittejõudmine ei anna emale õigustust teha Teile praegusel hetkel piiranguid lapsega suhtlemiseks.

Selleks, et vanemalt lapse hooldusõigus täielikult ära võtta, peavad esinema väga kaalukad põhjused. Pelgalt asjaolu, et lapse ema soov on selline, ei ole kindlasti piisav. Isegi juhul, kui kohus peaks Teilt mingil põhjusel hooldusõiguse täielikult ära võtma, jääte ikkagi isana lapse sünnitunnistusele ja ka Rahvastikuregistri järgi on Teil endiselt kaks last.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand