Perekonnaõigus


Küsimus: Kas kohus saab tõesti keelduda elatise suurendamiseks kehtiva miinimumini?17.12.2014

Tere!
Lapse isalt mõisteti elatis välja maksekäsu kiirmenetlusega aastal 2009, siis oli kehtiv miinimum 139,01 eurot. Laps oli siis veel imik. Nüüd on laps juba koolieelik. Tahtsin sel aastal kohtu kaudu suurendada elatist kehtiva miinimumini, kuid kohus ei rahuldanud mu palvet. Ei ole ka mingit põhjendust, miks elatist ei suurendatud, toimus kirjalik menetlus.
Kohus ei küsinud minult mingeid lisadokumente ega infot - kas ma tööl käin, sissetulekuid, teisi ülalpeetavaid jne. Lapse isa on juba 2 korral saanud kriminaalkaristuse elatise mittemaksmise eest. Kohus on tõestanud, et ta varjab oma sissetulekuid, ei hoia oma vara enda arvel, ametlikult tööl ei käi jne. Nüüd arvestas kohus (tõenäoliselt) ainult kostja vastuväidet, et ta ei saa kehtivat miinimumi maksta, kuna on ajutiselt (6 kuud) töövõimetu ja tal veel 1 laps. Enam ta töövõimetu ei ole, kuid ametlikult tööl ikka ei käi, sest kohtutäitur tema käest midagi kätte ei saa. Kas mul oleks nüüd mõtekas uuesti anda kohtusse elatise suurendamise hagi?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui elatis on kohtuotsusega välja mõistetud konkreetse suurusena (ehk siis seda ei ole seotud alampalgaga) ja elatise suurus jääb allapoole kehtivat elatise miinimumi, suurendab kohus reeglina elatise ikkagi kehtiva miinimumini. Kui kohus seda ei teinud, pidi lapse isa kohtule tõendama, et tema varanduslik olukord ei võimalda tal maksta elatist miinimummääras, teist põhjendust ma ei leia.

Kuivõrd igale lapsele peaks olema tagatud elatis (vähemalt) miinimummääras, tuleks Teil elatise suurendamise nõudega pöörduda uuesti kohtu poole. Kui lapse isa ei ole töövõimetu, ei näe ma põhjendust, miks ei peaks kohus elatist suurendama kehtiva miinimumini.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand