Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saame lahutada ja lapse hooldusõiguse vormistada Eestis, kui mees elab siin, kuid mina ametlikult Soomes?18.12.2014

Tere!
Elan lapsega ametlikult Soomes. Lapse isa elab Eestis. Oleme abielus. Kõik on Eesti kodanikud ja abielu on sõlmitud Eestis. Sooviks abielu vastastikusel kokkuleppel lahutada ja hooldusõigus jääks mulle. Kas seda oleks võimalik teha Eestis kohtu hagita, kuna mõlemad on nõus? Vara on juba lahutatud notariaalselt ja muid komplitseerivaid asjaolusid ei ole. Ei tahaks Soomes lahutada.
Tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseisuametis on võimalik abielu kokkuleppel lahutada vaid siis, kui mõlemad abikaasad elavad Eestis. Kui abikaasad elavad erinevates riikides, tuleb abielu lahutada ikkagi kohtus. Seda saab teha nii Soome kohtus kui ka Eesti kohtus.

Eesti seaduste kohaselt saab hooldusõiguslikke muudatusi teha vaid läbi kohtu, seega omavahelise kokkuleppe alusel lapse hooldusõigust ühele vanemale üle anda ei saa. Samas, kui soovite määratleda vaid selle, kus on lapse elukoht, saate seda teha omavahelise kokkuleppe alusel, jättes seejuures hooldusõiguse vanematele ühiselt kuuluvaks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand