Perekonnaõigus


Küsimus: Kui maksan elatisraha üks kuu rohkem kui kohtuotsuses on määratud, kas siis järgmisel kuul võin teha tasaarvestuse?18.12.2014

Tere.
1.Elan oma 7-aastasest lapsest lahus. Maksan praegu lapse emale lapse elatisraha, mis on kohtu otsusega 2009. aastal määratud 160 eurot, kuid mis on täna väiksem, kui riigi seadus ette näeb. Kas ma peaksin lähtuma seadusest või kohtuotsusest?
2. Kui ma maksan lapse emale lapse elatisraha üks kuu rohkem kui kohtuotsuses on määratud, kas siis järgmisel kuul võin teha tasaarvestust, sellisest käitumisest muidugi ka elatisraha saajat teavitades?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Seni, kuni ei ole uut kohtuotsust, mille kohaselt peaksite maksma elatist suuremas summas kui 160 eurot, võite lähtuda sellest summast, mis on kindlaks määratud kohtuotsusega. Lapse emal on aga õigus taotleda kohtult elatise suurendamist (vähemalt) kehtiva miinimumini ja suure tõenäosusega kohus tema nõude ka rahuldaks. Sellest lähtuvalt on mõistlik olla nõus elatise suurendamisega, kui lapse ema Teile sellise ettepaneku teeb.

Elatist tuleb maksta vastavalt kohtuotsusele – oluline on, et Te ei maksaks vähem, kui kindlaks määratud, vastasel juhul on lapse emal võimalus vähemmakstud elatisraha kättesaamiseks kohtutäituri poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand