Perekonnaõigus


Küsimus: Kui DNA testiga on tuvastatud, et ma ei ole isa, kas siis pean ikka elatist edasi maksma?22.01.2015

Olen lapse sünnitunnistusele kantud isana, olen andnud omal ajal ise nõusoleku selleks, kuna ei teadnud, et ma ei ole bioloogiline isa. 2 aastat peale lapse sündi teatati mulle purjus peaga, et ma polegi lapse isa. Tegime DNA testi ja selgus, et ma ei olegi isa. Kolisime lahku. Tänaseks on kulunud DNA vastusest 6 aastat ja ma ei ole isadust vaidlustanud, kuna lubati minu juurde tagasi kolida. Olen vaatamata kõigele last toetanud, kuna olen hea inimene. Lõpetasin lapse toetamise 5 kuud tagasi, kuna ei lubatud lapsega eraviisiliselt kohtuda. Täna nõutakse kohtu kaudu minult elatist ja paistab seadus olema naise poolel. Kas mul oleks mingeid variante isadus vaidlustada? Kas minu eksnaine oleks saanud kuidagi teisiti toimida, näiteks nõuda pärisisalt elatist või nõuda sünnitunnistusele õige isa nime kasvõi kohtu kaudu? Küsin seda selleks, et aru saada oma eksnaise sammust, mille ta minu vastu on astunud.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Asjaolu, et DNA-analüüsi alusel on tuvastatud, et Teie ei ole lapse bioloogiline isa, ei anna Teile alust elatist mitte maksta, sest sünnitunnistusele olete endiselt lapse isana märgitud.

Isaduse vaidlustamise tähtaeg on 1 aasta alates vastavatest asjaoludest teadasaamisest ja Teie puhul on selleks DNA-analüüsi tulemustest teadasaamine. Kui DNA-analüüsi läbiviimisest on möödunud juba 6 aastat, on isaduse vaidlustamise tähtaeg Teie jaoks juba lõppenud.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand