Perekonnaõigus


Küsimus: Ema ei luba last minuga Soome elama23.07.2011

Läks sõneluseks kui teatasin, et soovisin poja Soome kaasa elama võtta. Eksabikaasa (lapse ema) ei ole sellega nõus. Üldine taust siis selline.
Olen 2 lapse isa (poiss 5,5 a ja tütar 3 a), mõlemad ühe naisega ja siiani olen juba 2,5 aastat lahutatud. Sellest saati elasin ise oma vanemate juures ja nende abiga kasvatasin oma vanemat poissi. Kuna olin vahetustega tööl ja ei olnud võimalik muud moodi ja "eks" siis kasvatab nooremat last. Raskemaks läks see hetk, kui kodumaal töökoht ära kadus ja selle käigus ise kolisin sel nädalal Soome tööle ja iga 2 nädala tagant saan Eestis lastega koos olla. Hetkel tahaks poisiga ikka rohkem koos olla, kes viibib vanavanemate juures veel ja ta ka Soome kaasa võtta, aga sellest tekkis kohe paanika "eksi" poolt, et tema ei anna luba lapse kolimiseks.
Kas on üldse kuskil seaduses ka kirjas, et sellisel juhul pean "eksi" käest loa saama või ei ole?
Lahutuspaberites ei ole lastest sõnakestki juttu ja mingite paberite alusel laste kasvatamise kohta mingit kirjaliku juhist ka olemas ei ole. Ainuke jagamine on olnud siis pensioniametis (oli see asutus vist), et poisi pealt sotsiaaltoetus see 19 eur (300 kr) laekub minu kontole, kuna ma tegelesin tema kasvatusega.
Kas on vaja lapse Soome elama toomiseks pöörduda kohtusse lapse hooldusõiguste jagamiseks või on mingi valutum ja mõistlikum lahendus?
K

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
Teie kirjast võib välja lugeda, et teil on lapse emaga mõlema lapse suhtes ühine hooldusõigus. Olukorras, kus soovite vanemat last enda juurde Soome elama võtta, on siiski vajalik ka ema nõusolek. Ilma ema nõusolekuta lapse Soome elama viimine on tõlgendatav lapseröövina.
Küsite, mis oleks kõige valutum ja mõistlikum lahendus, selleks on: saavutada emaga kokkulepe, mille kohaselt ema annab teile nõusoleku, et teie poeg asub teie juurde Soome elama.
Kui vanemad ei jõua ühist hooldusõigust teostades lapsele olulises asjas kokkuleppele, võib kohus vanema taotlusel anda selles asjas otsustusõiguse ühele vanemale. Juhul, kui ema nõusolekut ei anna, on teil võimalik pöörduda kohtusse ja paluda lapse alalise viibimiskoha määramise otsustusõiguse üleandmist teile.
Kohus teeb lapsi puudutavad otsused ennekõike laste huve silmas pidades.