Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas naisega kokku leppida, kui ehitasime koos maja minu isa maale ja nüüd on soov abielu lahutada?05.03.2015

Abiellusin 1996 ja alustasin kohe peale abiellumist ka isa nõusolekul eramaja ehitamist isa krundile - isa elab samal krundil vanas majas. Kogu maja on ehitatud 19 aastaga oma kätega abijõudu kasutamata. Abikaasa panustas ehitusse ka märkimisväärse osa rahast aga sellega veel majja sisse kolida ei saanud. Täna 2015 a. on maja peaaegu valmis aga vastu võtmata. Ka on kõik isa nimel. Abikaasaga enam abielulist läbikäimist ei ole ja soovin abielu lahutada. Maja on 240m2 ja kummagil korrusel on eraldi köök, elutuba, magamistuba, vannituba, WC. Korruste trepiruum on uksega eraldatud. Teine korrus sai eraldi ehitatud algselt lapsele (1 laps täna 18-aastane) eraldi elamiseks.
1) Kas saan õieti aru, et ametlikult on meie ühisvara vaid abikaasa vana auto ja majas asuvad asjad sest krunt on isa oma (pärandvara vanaisalt). Kasutusrendi uus auto on ju panga oma.
2)Kas peale abielu lahutamist võib notaris kokku leppida isa nõusolekul, et üks abikaasadest kasutab ülemist ja teine alumist korrust? Isa ja ka mina ei soovi seda maja müüa. Ka kompensatsiooni maksmine on täna kummagile abikaasadest üle jõu käiv. Samuti ei ole mõeldav (ei ole majanduslikult võimalik, sest maja asub Tallinna kalleimas piirkonnas) et teine teisele üüri maksaks kogu maja kasutamise eest.
3)Kui selline kasutuskord on loodud võin uue elukaaslasega oma osa majast kasutada oma äranägemise järgi?
4)Kas abielu jooksul soetatud isiklikud spordivahendid nagu jalgratas, poksikott, suusad, süstad jms. on jagamisele minev ühisvara või mitte?
5)Kellele jäävad tööriistad: suruõhuvasar, akudrell, segumasin jms. Olen nõus abikaasale jätma kogu köögisisustuse, televiisori, arvuti, pesumasina jms.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Antud olukorras oleks ilmselt kõige mõistlikum ja õiglasem lahendus, kui kinnisvara omanikuks olev isik (Teie isa) kingiks maja Teile ja abikaasale kaasomandina ning seejärel saaksite abikaasaga sõlmida notariaalses vormis sobiliku kasutuskorra kokkuleppe.

Ühisvaraks olevad vallasasjad peaksid abikaasad jagama vastavalt soovidele ja võimalustele, seejuures võivad abikaasad kokkuleppel kõrvale kalduda võrdsuse põhimõttest. Kui abikaasad kokkuleppele ei jõua, jagab kohus ühisvara abikaasade vahel võrdselt.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand