Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saab isa teha tasaarvestust nende päevade osas, mis laps tema juures on?27.03.2015

2012.a. maksab isa lapsele kohtu otsuse alusel miinimumelatist. Saan ma õigesti aru, et kui miinimumelatis suureneb, siis peaks isa automaatselt järgima seadust ja maksma vastavalt kehtestatud miinimumile? Kui vabatahtlikult nõus ei ole, esitan hagi? Aga seni, kuni isa on nõus ja kõik toimib, kuskile miskit avaldust esitama ei pea?
Nagu ma varasematest postitustest välja olen lugenud, ei ole võimalik tagant järgi saada 2014. a. saamata jäänud summat teadmatuse tõttu, et elatis on suurenenud? Tagant järgi on võimalik saada vaid käesoleva aasta eest?
Samuti küsin üle, et ilmselt on lubamatu, et lapse isa teeb ise tasaarveldusi ja arvutab maha need päevad kui laps on näiteks nädalavahetusel tema juures (keskmiselt kaks päeva kuus)? Ning annab seejuures teada, et täitemenetlust selles olukorras, kui ta on maksnud vähem (kuna laps on tema juures), ei ole mõtet alustada. Täitemenetluse alustamisel olevat tema võimalik alustada sundtäitmise lubamatuks tunnistamise menetlust ja seaduse kohaselt, selle rahuldamisel jääksid nii täitekulud kui ka kohtukulud alusetult täitemenetlust alustanud inimese kanda ehk siis minu - lapse ema kanda.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui kohtuotsusega väljamõistetud elatis on seotud alampalgaga, tuleb vanemal elatist maksta vastavalt alampalgale suurusele – kui alampalk tõuseb, tõuseb ka igakuiselt makstav elatisraha. Kui elatise maksmiseks kohustatud vanem ei ole nõus vabatahtlikult elatist kehtiva miinimumini suurendama, on Teil võimalik korrektses suuruses elatisraha kättesaamiseks pöörduda täitemenetluse alustamiseks kohtutäituri poole, kohtusse uuesti pöörduda ei ole vaja.

Kui elatist alampalgaga seotud ei ole, tuleb elatise suurendamiseks hagiga kohtu poole pöörduda (seda muidugi alles siis, kui vanem ei ole vabatahtlikult nõus elatist kehtiva miinimumini suurendama). Sellisel juhul saab elatise suurust muuta uue kohtuotsusega, tagasiulatuvalt seda teha paraku ei saa.

Elatise maksmiseks kohustatud vanemal ei ole õigust kohtuotsusega väljamõistetud elatisest oma suva järgi mahaarvamisi teha.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand