Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse isa võib kiusu pärast keelata lapsega reisile minna, saades teada, et olen talle alimendid peale pannud?27.04.2015

Tere! Elan lapse isast üle aasta lahus. Laps käib isa juures kord kuus nädalavahetusel. Ainuke toetus hetkel on lasteaia makse. Kuna sai koos ostetud auto, siis mulle (emale) jääb üksi tasuda auto laen, mis pole minu jaoks mitte väike summa, arvestades, et kasvatan ma last üksi. Autot ta mulle ei anna, see on tema oma. Hetkel meil mehega suuline kokkulepe, et aitab maksta alates selle aasta aprillist autolaenu (2a). Aga see tähendab, et lapse toetamiseks raha ei ole. Kui ma nüüd sooviks nõuda alimente ja mul endal plaan 2017 dets lapsega reisile minna, kas on võimalik, et alimente peale pannes isale, võin ma tema kiusu pärast oma suu reisist puhtaks pühkida? Millised õigused mulle jäävad?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui vanematel on ühine hooldusõigus, tuleks kõik last oluliselt puudutavad küsimused vastu võtta ühiselt. Üheks selliseks on kindlasti lapsega välismaale elama kolimine, kuid 1-2 nädalasele välisreisile minek minu hinnangul sinna alla ei kuulu, kuivõrd see otsus ei mõjuta last püsivalt.

Seega tuleks Teil lapse isa kindlasti teavitada, et lähete lapsega reisile, kuid tema nõusolek otseselt vajalik ei ole (eeldusel, et reisite Euroopa piires, kaugemale minnes võib teise vanema nõusolek vajalik olla ka lühiajalisel reisil, olenevalt külastatavast riigist).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand