Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas kohus määras elatisrahaks 171 eurot, kui miinimum on 195 eurot?25.05.2015

Tere.
Artiklist loen, et elatisraha alammäär on 195.eurot. Kohus määras aga elatisrahaks 171 eurot, kuna isal on eelmisest abielust 2 alaealist last. Nüüdseks elab aga isa tagasi oma lahutatud naise ja laste juures. Kas peaksin elatisrahale uue nõude tegema või jääbki nii? Kohtu poolt on kirjas, et summa on selline kuni 18 eluaastaseks saamiseni või päevases õppes õppiv. Kui elatisraha alammäär on 195 erot, kuidas siis kohus määras sellise summa?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Teil on õigus, et seadusega on sätestatud elatise miinimummäär, milleks on pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud miinimumpalgast. Hetkel on see summa 195 eurot kuus.

Samas sätestab seadus ka võimaluse elatise väljamõistmiseks miinimumist väiksemas summas. See on reguleeritud perekonnaseaduse §'s 102 (lg 1: isik vabaneb ülalpidamiskohustusest selles ulatuses, milles ta ei ole tema muid kohustusi ja varalist seisundit arvestades võimeline andma teisele isikule ülalpidamist, kahjustamata enese tavalist ülalpidamist; ja lg 2 ls 3: kohus võib mõjuval põhjusel vähendada elatist alla miinimummäära. Mõjuvaks põhjuseks võib mh olla vanema töövõimetus või olukord, kus vanemal on teine laps, kes elatise väljamõistmisel miinimummääras osutuks varaliselt vähem kindlustatuks kui elatist saav laps). Ehk siis nendest punktidest tulenevalt, võib teatud juhtudel elatise välja mõista ka väiksemas summas kui miinimummäär.

Kohtulahendiga väljamõistetud elatise suuruse muutmiseks on alust, kui lapse vajadused ja/või vanema(te) varaline seisund on võrreldes kohtulahendi tegemise aluseks olnud asjaoludega muutunud.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee