Perekonnaõigus


Küsimus: Kas see on õige, et naine, kellega meil oli suhe, teatas mulle alles pärast lapse sündi, et meil on ühine laps?25.05.2015

Tervist, mure suur ja keeruline, ise olen hetkel noor ja sai väike suhe tehtud ühe naisega. Kellega siis pärast 4 kuud koosolemist sai tema soovil lahku mindud. Läks veel mõned kuud mööda ja saatis mulle alles 5 päeva peale lapse sündi pildi koos kirjaga, et oled lapse isa nüüdsest. Enne seda ei olnud ma isegi rasedusest teadlik ja ei hoidnud kontakti. Nüüd on lapse sünnist möödas 5 kuud, kus siis nüüd ta avastab, et oleks lapsetoetust ka vaja. Sünnitunnistusel muidugi minu nime ega isadust veel tõestatud pole. Kuid kuidas ta saab minult nõuda midagi kui ta ei suvatsenud isegi oma rasedusest märki anda. Kas mitte ei peaks lapse sündi koos isaga enne arutama ja alles siis selle otsuse vastu võtma. Antud hetkel tegi ta seda üksi ja hoidis saladuses niikaua kuniks laps juba sündinud oli.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Moraalsest vaatenurgast oleks lapse ema kindlasti võinud Teid teavitada juba rasedusest teadasaamisel, kuid midagi ebaseaduslikku tema teos siiski ei ole. Teie lapsel on õigus Teilt ülalpidamist saada ka juhul, kui saite tema olemasolust teadlikuks alles peale tema sündi.

Kohtu kaudu on lapse emal õigus Teilt lapsele elatist nõuda vaid siis, kui olete lapse isana kantud sünnitunnistusele. Kui Te ei ole nõus isadust vabatahtlikult omaks võtma, on lapse emal võimalik kohtu kaudu taotleda isaduse tuvastamist. Samasugune õigus on ka Teil, kui lapse ema anna nõusolekut isaduse omaksvõtuks.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand