Perekonnaõigus


Küsimus: Kas 16-aastane neiu võib kodust ära kolida täisealise poisi juurde vanemate nõusolekuta?25.05.2015

Tere, olen 16-aastane neiu (saan sügisel 17), elan hetkel välismaal. Vanematega ma hästi läbi ei saa ning ei soovi nendega koos elada. Põhjus on selles, et mu ema kasutab mind ära, selles mõttes, et mina pean perele iga õhtu põhimõtteliselt süüa valmistama ja oma õe ja vendade eest hoolitsema. Olen mitu korda maininud, et ei soovi välismaal elada ja vajalikul võimalusel saaksin elada kas oma täisealise poisiga või oma vanavanemate juures. Ema on mitu korda mind ähvardanud, et kui ma tema reegleid järgida ei taha, siis pean ma välja kolima, ning kui ma tahan juba minema hakata, siis on see, et ta ei lase, kuna ütleb, et ma ei tohi, ja et ta võib politsei kaela saata. Kui ma Eestisse koliksin suvel, siis saaksin ma Eestis muidugi koolis edasi käia. Niisiis sooviksingi ma teada, et kas ma võiksin kodust ära kolida oma kaaslase juurde või vanavanemate juurde ilma oma vanemate nõusolekuta? Ja et kas nad saavad midagi selle suhtes teha kui ma koliksin.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanematel on nii õigus kui ka kohustus oma lapsi kasvatada ja nende heaolu eest hoolitseda. Sellest lähtuvalt on alaealise lapse vanematel õigus otsustada ka lapse elukorralduse üle, sealhulgas lapse elukoha üle.

Kui Teie sooviks on kolida oma poisssõbra juurde, peaksite seda oma vanematega rahumeelselt arutama ja üheskoos parima võimaliku lahenduse välja nuputama. Võibolla võiks antud olukorras abiks olla ka mõni neutraalne spetsialist, nagu näiteks lastekaitsetöötaja või psühholoog.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand