Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elukaaslasel lasus kohustus ka mulle elatist maksta ja mis ajani?18.06.2015

Olen üksikema. Minu elukaaslane jättis mind koos meie ühise pojaga maha. augustis 2014 olin sunnitud kolima kooli ühiselamusse, sest õpingud olid ülikoolis veel pooleli. Lapse viisin vanemate juurde maale, kus külastan teda 1-2 nädala tagant. Meie poeg sai 3-aastaseks oktoobris 2014 ja mina lõpetasin kooli jaanuaris 2015. Tööle asusin veebruaris.
Alates meie lahkuminekust on lapse isa lapse jaoks kandnud iga kuu ca 150.- (suuline kokkulepe).
1. Kas elukaaslasel lasus kohustus ka mulle elatist maksta? Kui jah, siis kas selle ajani kui laps sai kolme aastaseks või selle ajani kui mina kooli lõpetasin?
2. Kas mul on õigus tagantjärgi see elatisraha välja nõuda?
Lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Last kasvataval vanemal on õigus teiselt vanemalt kuni lapse 3-aastaseks saamiseni endale ülapidamist nõuda olukorras, mil ta ei saa endale sissetulekut teenida tervislikel põhjustel või lapse eest hoolitsemise tõttu.

Teie kirjeldusest nähtub, et eeltoodud põhjusi sissetuleku mitteteenimiseks ei esinenud (st Teid ei takistanud sissetuleku teenimisel tervislikud põhjused, ega asjaolu, et hoolitsesite lapse eest), mistõttu minu hinnangul Teil kuni lapse 3-aastaseks saamiseni õigust lapse isalt endale elatist nõuda ei olnud.

Märgin ära, et lapsele tuleb üldjuhul elatisraha maksta minimaalselt poole alampalga ulatuses – 2015. aastal on alampalga suurus 390 eurot ja sellest tulenevalt minimaalne igakuine elatisraha 195 eurot.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand