Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas lahendada olukord, kus soovin last enda juurde Soome külla kaheks nädalaks, kuid isa lubab ainult üheks?07.07.2015

Tere!
Mul on poeg 13-aastane ja elab Eestis isa juures, mina Soomes, lapse elukoht määratud isa juurde. Nüüd aga soovin poega saada endale külla vaheajal 2,5 nädalaks ja selle peale võttis isa ühendust nende elukoha vallavalitsusega ja küsis luba, et kas laps võib Soome tulla ning sain vastuseks, et vaid nädalaks võib. Ja kirja lõppu oli lisatud, et vald ei sekku meie lapsega kohtumistesse, ning täna sain vallast kirja, kus oldi kodu külastatud ning lapse käest küsitud, et kas soovib ema juurde tulla külla millele saadi jaatav vastus. Aga siiski vald oli ka isalt küsinud ja isa oli vastanud, et tema ei pea õigeks ning sellest lähtuvalt võib laps Soome tulla vaid nädalaks. Siinkohal mainin ära, et isa ei ole huvi minu ja poja suhtluse vastu kunagi, pigem seda takistanud. Mis õigusega vald määrab kas laps võib tulla ema juurde ja kui kauaks? Kas minul emana ei olegi muud võimalust kui pöörduda kohtusse, kuna eesti riigis pigem seistakse lapse isa poolt mitte aga selle poolt, et saaksin lapsega koos olla?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse elukoha osas kuulub otsustusõigus lapse isale ja lapsega suhtlemise korda kindlaks määratud ei ole, on tõepoolest lapse isal õigus otsustada Teie ja lapse suhtlemise üle. Kui Teil ei õnnestu lapse isaga kokkuleppele saada, tuleb suhtlemiskorra kindlaksmääramise nõudega pöörduda kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand