Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas kaitsta lahutuse ajal oma privaatsust, kui abikaasa elab 4 aastat mujal ja nüüd on hakanud meie ühises majas käima?18.08.2015

Meil on abikaasaga ühisvara maja näol, milles me elasime koos. Lahutusprotsess on pooleli. Abikaasa kolis 4 aastat tagasi kodust välja teisele aadressile. Nüüd käib ta ilma mind informeerimata ja minu nõusolekuta majas ja väidab, et tal on selleks õigus, sest pool majast kuulub talle. Kui ma soovin oma privaatsust kaitsta, siis kas mul on selleks seaduslikke võimalusi? Milliseid?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

PkS § 23 lõige 1 sätestab, et kui abikaasad elavad lahus või kui üks neist tahab eraldi elada, võib üks abikaasa nõuda, et teine abikaasa loovutaks perekonna ühise eluaseme või osa sellest talle ainukasutamiseks, kui see on vajalik suurte isiklike vastuolude vältimiseks. Otsustamisel arvestatakse omandisuhteid ja piiratud asjaõigusi kinnisasjale, millel perekonna eluase asub. Eluaseme loovutamise võib määrata kindlaks tähtajaks, kuid mitte kauemaks kui abielu lõppemiseni.

Seejuures võib abikaasa, kes on kohustatud loovutama perekonna eluaseme või selle osa ainukasutamiseks teisele abikaasale, nõuda teiselt abikaasalt selle eest õiglast kasutustasu.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand