Perekonnaõigus


Küsimus: Kas vallavalitsus saab nõuda hooldusarvete tasumist sugulaselt, kes sai vanainimese maa ja maja?19.08.2015

Eakas vanatädi (vanaema õde) on teinud oma vara - metsad, maad ja maja minu nimele, märkusega, et on kasutusõigus majale elupäevade lõpuni. Elas 15 aastad ja siis jäi raskelt haigeks ja maja saaja on sunnitud paigutama ta hooldekodusse kuna iseseisvalt ei saa teda jätta koju ega ka pole võimalik teda hooldada normaalselt. Vallavalitsus aga ütleb, et puuduolevad kulud tuleb maksta kingisaajal kuigi vanainimene ise ei ole selle 15 aasta jooksul pidanud kulutama ainsat pennigi mingisugustele kuludele (ei vesi, elekter, maamaks, küte, isegi maamõõtmise ja rohkem mõõdetud maa eest maksis kingisaaja) kogu pension oli alati tema enda kasutada ja majapidamisele ei kulunud midagi. Ülalpidamise lepingut ei ole sõlmitud. Vallavalitsusel on aga määrus 2004 punktiga:
6. Kui hooldust vajav isik on oma vara kinkinud kolmandale isikule, siis võetakse seda arvesse valla osaluse määramisel hoolduskulude katmiseks.
Kas vara saajal on kohustus tasuda ülalpidamiskulud hooldekodus? Seaduslikke ülalpidajaid (ülenejaid-alanejaid) ei ole.
Või peaks hakkama kõikidelt sugulastelet - kellele hõbelusikad laiali kingitud- nõudma maksmist?
Kuna olen ka vanainimese hooldaja ja sain vallalt 32,-eurot oleks nõus sama ka vallale tagasi kompenseerima.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui sõlmitud ei ole ülalpidamislepingut, ei ole Teil kohustust tasuda isiku hooldekoduarveid. Ülalpidamiskohustus on esimese ja teise astme alanejatel ja ülenejatel sugulastel, külgliini pidi sugulastel omavahel ülalpidamiskohustust ei teki.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand