Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lastel on õigus saada elatist isalt kui nad elavad minu juures aga kohtuvad isaga regulaarselt?24.08.2015

Tervist!
Läksime elukaaslasega lahku ja meie kaks poega (5.a ja 7.a) elavad minu (ema) juures. Minul on ka uus elukaaslane, kes on majanduslikult heal järjel ja toetab mind ja lapsi rahaliselt. Laste isa ei suuda minuga rahulikult ja viisakalt rääkida ja ähvardab, et nõuab kohtus 50/50 laste jagamist. Tema tahab, et lapsed elaksid ühe nädala temaga ja ühe minuga. Mina ei kujuta seda ette ja ei ole sellega nõus, et lapsed pendeldavad kahe maja vahet. Elatisraha ta lastele ei maksa. Ütleb, et mina pean talle tšekid esitama ja siis ta maksab poole. Mina pole midagi esitanud ja ta pole ka maksnud. Mina ei soovi lapsi isast eemale hoida ja luban neil igal ajal isa juurde minna aga soovin, et lapsed õhtuks koju tuleks. Muidugi on erandeid kui isa soovib lastega nt nädalaks maale sõita. Selle vastu pole mul midagi.
Kas lastel on õigus saada elatist isalt kui nad elavad minu juures aga kohtuvad isaga regulaarselt?
Kas Eestis pooldatakse sellist 50/50 laste jagamist?

Tänud vastamast!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui laste alaline elukoht on Teie juures ja sellest tulenevalt teete Teie jooksvalt kulutusi nende ülalpidamiseks, tuleb laste isal maksta lastele elatisraha. Elatisraha suurus oleneb laste vajadustest, kuid reeglina ei tohi olla väiksem kui pool alampalka ühe lapse kohta.

Üldjuhul pooldavad Eesti kohtud vanemate lahkumineku korral varianti, kus lapsel on üks kindel elukoht ja teise vanemaga toimub piisavas mahus suhtlemine suhtlemiskorra alusel. Eriti veel olukorras, mil laps käib juba koolis ja vahelduva elukohaga kaasneks lapsele märkimisväärne lisakoormus. Kohtuväliselt võivad vanemad ilmselgelt sõlmida lapsega suhtlemise osas mistahes kokkuleppeid, sealhulgas leppida kokku lapse vahelduvas elukohas, kuid esikohale tuleks kindlasti seada lapse huvid.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand