Perekonnaõigus


Küsimus: Kas töökohapõhises kutseõppes olles on õigus elatisele?05.10.2015

Tere
Olen 20a. Õpin töökohapõhises kutseõppes. Eelnevalt oman kutsekeskharidust. Kas mul on õigus peale 01.10.2015 küsida elatist vanemalt, kes ei ela minuga koos?

Tänan

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Alates 01.10.2015.a. on perekonnaseaduses elatist saama õigustatud isikute ring laienenud. Kui perekonnaseaduse vana sätte alusel oli elatisele õigus lapsel, kes jätkab õppeasutuses põhi- või keskhariduse omandamist, siis alates oktoobri algusest on PKS § 97 p 2 kohaselt ülalpidamist õigustatud saama laps, kes täisealisena õpib mh ka kutseõppe tasemeõppes, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni.

Kutseõppeasutuse seaduse § 23 lg 2 kohaselt jaguneb kutseõpe tasemeõppeks ja täiendusõppeks. § 23 lg 2 p 1 kohaselt on tasemeõpe kutseõpe, mille käigus omandatakse kindlale kvalifikatsioonitasemele vastav kvalifikatsioon, mis võimaldab juurdepääsu järgmise kvalifikatsioonitaseme õppele. Täiendusõppe käigus omandatakse üksnes üksikkompetentse ning sellisel juhul elatise tasumise kohustus puudub. Seetõttu peate selgeks tegema, kas Teie töökohapõhise kutseõppe puhul on tegemist taseme- või täiendusõppega.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee