Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on lootust elatist saada, kui üks laps elab minuga ja teine isaga, kuid isa majanduslik seis on oluliselt parem?01.10.2015

Tere, Läksime lahku 2 a tagasi ja 1,5 a tagasi lahutasime. Kõik jäi mehele, kuna maja sai ehitatud juurdeehitisena tema vanemate maja külge. Tulin tütrega ära üürikorterisse, nüüd tütar 7 a ja läks 1 klassi. Poeg 18 a ja läks 12. klassi, jäi isa juurde. Elatist ei saa eksmehelt, kuna lapsed "pooleks". Aga mehel tean üle tuhande euro palk, aga mina olen lapsehoolduspuhkusel kodune. Uue elukaaslasega laps 9-kuune. Saan miinimumi 340 kätte millegagi. Poeg elab isa juures, aga suvel käis tööl ja tean, et vahest nädalavahetusel ka. Küsimus selline, kas mul on üldse lootust elatist küsida?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui peale lahkuminekut jääb mõlema vanema juurde elama üks laps ja vanemad teevad laste ülalpidamiseks vahetult ja võrdselt kulutusi, ei ole elatise väljamõistmine põhjendatud. Kui aga üks vanem teeb kulutusi suuremas ulatuses ja ka tema majanduslik olukord on märkimisväärselt kehvem teisest vanemast, võib elatise väljamõistmine olla põhjendatud.

Peaksite välja selgitama, kui suuri kulutusi teete Teie tütre ülalpidamiseks ja kui suuri kulutusi teeb laste isa poja ülalpidamiseks – kui tütre ülalpidamiseks tehtavad kulutused on suuremad, oleks põhjendatud nõuda laste isalt elatist. Arvesse tuleb võtta ka seda, et Teie sissetulek on laste isa omast väiksem ja Teil on suurem ülalpeetavate arv (kirjeldusest nähtub, et Teil on kolm ülalpeetavat ja laste isal kaks).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand