Perekonnaõigus


Küsimus: Kas selline kokkulepe on võimalik, et isa ei maksa elatist, aga lapsed pole tulevikus kohustatud ka teda hooldama?02.10.2015

Tere
Vanemad on lahutatud 1,5 aastat tagasi. Lapsed elavad ema juures, isa elatist ei maksa. Vahel saadab midagi, aga summa on keskmiselt 60 eurot lapse kohta kuus, tegelikud kulud ca 500 eurot lapse kohta kuus. Lapsed saavad isaga hästi läbi, kohtuvad peamiselt koolivaheaegadel. Ema pole kohtumisi keelanud.
Kuna lahutus ei läinud just kuigi rahumeelselt, siis sel hetkel ei olnud mahti kõigele mõelda. Praeguseks on asjad selgemaks mõeldud ja on tekkinud mõned küsimused, millele loodan vastuseid leida:
1. Kui isa laste kasvatamisel ei osale (kooliasjad, trennid, huviringid, reisimine jne), siis kas temaga kokkuleppel on võimalik kohtuväliselt taotleda ainuhooldusõigus? Või sõlmida notariaalne kokkulepe, et emal on õigus üksinda võtta vastu lapsi puudutavaid otsuseid (sh elukoht, reisimine)? Isalt allkirja saamine vajalikul hetkel on keeruline tema "kalevipoja" staatuse tõttu.
2. Kuna isa lastele elatist ei maksa, siis kas on võimalik vabastada lapsed tulevikus (tekkida võivast) isa ja tema vanemate hoolduskohustusest? Kas on olemas võimalus, mis ei tähendaks kohtusse minemist? Nt vastastikune kokkulepe, et tema ei maksa elatist, aga lapsed pole tulevikus kohustatud ka teda hooldama?
3. Kui pole võimalik muid kokkuleppeid teha, siis kas emal on õigus nõuda, et isa kindlustaks enda ja oma vanemate elu ja tervise oma laste kasuks, et vältida olukorda, kus lapsed peavad ülal pidama kedagi, kes oma kohust nende ees ei täitnud?
Tänud vastamast

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Hooldusõiguslikke muudatusi kohtuväliselt võimalik teha ei ole, laste suhtes ainuhooldusõiguse taotlemiseks tuleks pöörduda kohtu poole. Kui kohus Teie avalduse rahuldab, tehakse hooldusõiguse kuuluvuse kohta märge ka rahvastikuregistrisse.

PkS §-i 109 kohaselt on tühine kokkulepe, millega välistamine ülalpidamiskohustuse täitmine tulevikus või piiratakse ülalpidamiskohustust ebamõistlikult.

Laste isalt ei ole võimalik nõuda, et ta sõlmiks elukindlustuslepingu, kuid soovitan Teil kirjeldatud olukorras igal juhul pöörduda kohtusse elatise väljamõistmiseks. Kui laste isa ei peaks täitma kohtuotsust, on Teil võimalik elatisraha kättesaamiseks algatada täitemenetlus ja fikseerida laste isa poolne ülalpidamiskohustuse rikkumine. See võib tulevikus vabastada lapsed oma isa ülalpidamise kohustusest või vähemalt piirata seda.

Parimate soovidega.
Hanna Kivirand