Perekonnaõigus


Küsimus: Mis on esimene samm, et isalt elatisraha välja nõuda ja kas sellega saab tavainimene ise hakkama?06.10.2015

Olen peaaegu 2-aastase poisi ema ja isaga pole kontakti olnud juba mõnda aega, samamoodi ei tea isegi ta telefoninumbrit ega üldse kuidas temaga kontakti saada. Tahangi alimente talt nõuda, aga esimene küsimus oleks mis samm oleks esimene? Kas pean advokaadi võtma ja kohtusse pöörduma või on võimalik see ka ilma advokaadi abita ise korda ajada? (st kohtusse minna) Teine küsimus, mille järgi arvutatakse elatisraha suurust, kui isa töötab soomes ja palk on 2000eurot+?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Kui Te ei jõua lapse isaga kokkuleppele ning ei saa temaga kontakti, on Teil elatise nõudmiseks võimalik pöörduda kohtu poole. Kui lapse isa elab Soomes ning laps elab Eestis, on elatisemääruse (4/2009) artikli 3 kohaselt kohtualluvus muuhulgas ka selles riigis, kus on õigustatud isiku ehk lapse alaline elukoht. Seega saate nõudega pöörduda Eesti kohtu poole. Kohtusse saate Te pöörduda ka ilma advokaadita, selleks saate täita hagiavalduse vormi, mis asub lehel http://www.kohus.ee/et/kohtumenetlus/dokumentide-vormistamisest. Oluline on tähele panna, et avaldusel tuleb täita lahter „hageja tegevus kostja andmete saamiseks“, kui Teile pole teada lapse isa kontaktandmed. Sellisel juhul peate tegema kõik endast oleneva, et kostja kontaktandmed teada saada, mh esitama päringuid näiteks rahvastikuregistrile, Politsei- ja Piirivalveametile, Maksuametile või muudele asutustele.

Elatise suuruse määramisel arvestatakse ühest küljest lapse vajadusi ning kasvatamise kulutusi ja teisest küljest vanemate rahalisi võimalusi.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee