Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatisraha miinimummäärast (195 eurot) lähevad maksud maha?07.10.2015

2015 a on elatisraha miinimummäär on 195 eurot. Kas antud summast lähevad maksud maha? Ja lapsevanem kellele elatist makstakse peaks saama kätte 156 eurot?
Lapsele on määratud logopeediline ravi, mille maksumus on kuus 200 eurot. Hetkel laps sellega veel alustanud ei ole, kuna see on väga kulukas. Kas see on piisav põhjendus suurema elatisraha nõudeks. Lisaks käib laps eelkoolis ja muusikaringis.
Lapse isa aga ei soovi vabatahtlikult antud tegevustest poolt summat hüvitada, kuna see ei ole kohustuslik tegevus. Kas huvialategevused on põhjendatud, et elatisraha määra suurendada?
Lapse isa palk on ca 1000 neto (ülalpeetavad puuduvad).
Minu sissetulek on 1600 neto (ülalpeetavaid 2).

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatisraha tulumaksuga ei maksustata, seega minimaalne elatisraha, mille vanem peab lapse ülalpidamiskulude osaliseks katmiseks lahus elavalt vanemalt saama, on 2015. aastal netosummana 195 eurot.

Elatise suurus oleneb peaasjalikult lapse vajadustest. Kui lapse vajadused ühes kalendrikuus on suuremad kui 390 eurot, on põhjendatud ka miinimummäärast suurem elatis. Ülalpidamiskulude sisse on reeglina põhjendatud arvestada ka kulutused lapse huvitegevusele, antud olukorras, mil vanemate majanduslik olukord on hea, ei peaks minu hinnangul lapse huvitegevusi majanduslikust olukorrast tulenevalt küll piirama.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand