Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas tõendada täna 25 aastat hiljem, et isa ei tasunud toona elatist aga nüüd nõuab minult enda eest hoolistemist?08.10.2015

Tere,
Isa, kes pole mulle elatist tasunud ja me pole ka kohtunud, otsis mu üles, et esitada mulle kohustus tema eest hoolitsemiseks tulevikus. Olen tema ainus laps. Hetkel on see vaid tühipaljas ähvardus, kuid seaduse järgi peavad lapsed hoolitsema oma vanemate eest, kui nad ise enam hakkama ei saa. Kas kohalik omavalitsus võib minult üldse midagi nõuda tulevikus (hooldekodu arved, matusekulud vms)? Kas ma saan nii vana asja tõestada enam? Ema on omal ajal nii 25 aastat tagasi kohtuotsuse alusel asja andnud ka kohtutäiturile. Teadaolevalt kolis isa toona välismaale ja kohtutäituri võim ei ulatunud nii kaugele. Tänaseks olen kohtuotsuse kätte saanud Rahvusarhiivist, kuid kohtutäiturite dokumente selle kohta enam alles ei ole, kuna neid ei säilitata nii kaua. Kuidas ma siis seda tõestan, et isa pidi tasuma mulle 1/4 oma sissetulekust igakuiselt, kuid ei teinud seda?
Kas selline asi võib ka mingit teed pidi veel kohtusse jõuda? Kas KOV võib mind kohtusse anda, kui ma ei suuda ära tõestada, et isa pole mind toetanud ega mulle elatist tasunud?
Kohtus ju oleks sõna sõna vastu, too aeg arveldati ka palju sularahas ja tõendeid nagu polegi rohkem, kui ema ütlus, et isa ei maksnud ja toonane kohtuotsus elatise väljamõistmiseks.

Tänud ette

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui isa ei ole Teie suhtes ülalpidamiskohustust täitnud, võib kohus Teid tema ülalpidamiskohustuse täitmisest vabastada või vähemalt ülalpidamiskohustust piirata. Selleks tuleb aga kohtule tõendada, et isa on üleüldse Teie suhtes ülalpidamiskohustuse täitmata jätnud.

Ilmselgelt tuleks lisaks kohtuotsusele kasuks ka tõendid selle kohta, et elatisraha kättesaamiseks algatati täitemenetlus, kuid nende puudumisel võiks abiks olla Teie ema tunnistus isapoolse ülalpidamiskohustuse rikkumise kohta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand