Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isa on kohustatud maksma miinimumelatisraha olenemata sellest, et laps elab 2 nädalat kuus tema juures?30.11.2015

Tere. Kas olenemata sellest, et 9-aastane laps elab 2 nädalat kuus isa juures on, isa kohustatud maksma miinimumelatisraha ehk 195 eur kuus?

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere!

Elatise maksmise summa suurus oleneb sellest, kas ning millises summas on kohus Teilt elatise välja mõistnud. Kui kohus on eelnevalt elatise välja mõistnud, siis võib kohus mõjuval põhjusel vähendada elatist alla elatise miinimummäära. Kui laps viibib lahus elava vanema juures olulise osa ajast, sh kui lapsel on vahelduv elukoht, tuleb kohtul elatist välja mõistes arvestada asjaolu, et lahus elav vanem täidab vabatahtlikult ülalpidamiskohustust ajal, mil laps selle vanema juures viibib (Riigikohtu lahend 3-2-1-165-13). Kohtud on pidanud võimalikuks ka olukorda, kus mõlemad vanemad täidavad ülalpidamiskohustust piisavalt ja elatist ei tulegi välja mõista. Kui praegusel hetkel on kohus isalt elatise välja mõistnud ning isa leiab, et väljamõistetud elatis on ebamõistlikult suur, peaks kindlasti pöörduma kohtu poole selle vähendamiseks. Seni, kuni ei ole taotletud elatise vähendamist, on kohustus maksta kohtu poolt kindlaksmääratud summat.

Üldiselt aga oleneb elatise suurus lapse vajadustest, mistõttu pole praegu võimalik hinnata, millises summas peaks seda maksma. Kui vanemad omavahel kokkuleppele ei jõua ning vanem pöördub nõudega kohtu poole, on vastuväitena võimalik kasutada argumenti, et laps viibib olulise osa ajast teise vanemaga.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
advokaat

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee