Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse ema peaks tõendama lastele tehtud kulutusi?25.11.2015

Tere. Küsimus oleks kulude tõendamise kohta. Elasime vabaabielus ja kooselust on kaks last. Peale lahkuminekut olen täitnud ülalpidamiskohustust vastavalt kokkulepitule (kokku 390 eurot kuus). Vastavalt Perekonnaseadusele peavad vanemad panustama laste ülalpidamisse võrdselt. Kui nüüd minul on õigustatud kahtlus selles osas, et minu poolt makstud elatisraha ei kasutata sihipäraselt, siis kas last kasvataval vanemal on mingi kohustus või kas minul on õigus küsida või nõuda andmeid selle kohta, mille peale raha kulutati.
2. Kas elatisraha väljamõistmisel saab arvestada ka näiteks seda, et kooselu ajal soetatud vara jätsin kõik endisesse elukohta (ehk siis lastele) ja alustasin uut elu nii-öelda nullist.

Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseadus küll kohustab vanemat kasutama elatist lapse huvides, kuid samas ei pane seadus elatist saavale vanemale mingisugust kohustust tõendada, et ta seda ka teeb. Vanemal, kellele laste ülalpidamiskulude katmiseks elatist makstakse, ei ole kohustust anda teisele vanemale aru elatisraha kasutamise kohta.

Elatisraha suuruse kindlaksmääramisel arvestatakse peaasjalikult lapse igakuiseid ülalpidamiskulusid – selle eesmärgiks on tagada lapsele regulaarne elatisraha temaga seotud püsikulude katmiseks. Vanematevahelised kokkulepped varajaotuse osas ei välista last kasvatava vanema õigust pöörduda lapse nimel elatise nõudmiseks kohtusse.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand