Perekonnaõigus


Küsimus: Kas see on tõsi, et alla 3-aastast last ei antagi isa juurde vaid saab lapsega kohtuda üksnes lapse ja ema elukohas?26.11.2015

Tere!
Läksime oma elukaaslasega ja meie ühise lapse emaga umbes aasta tagasi lahku ning ta kolis oma vanemate juurde Ida-Virumaale koos meie ühise peagi (veebruar 2016) 3-aastaseks saava tütrega.
Nagu enamusel on ka meie suhted peale lahkuminekut väga keerulised, kuid saavutasime algselt kokkuleppe, et sõidan iga paari kuu tagant lapsele järgi ja olen temaga koos Tallinnas kahekesi alati umbes paar nädalat, et võtta ka osa lapse kasvatamisest, mille tulemusel olen sedasi lapsega kahekesi koos ka palju kordi Tallinnas viibinud.
Nüüd väidab lapse ema järsku, et alla 3-aastast last ei tohtivat üldse isale anda, et seadus ei lubavat seda ning et sama seadus ütlevat veel, et lapse isa saab last näha ainult juhul, kui ta sõidab ise Ida-Virumaale kohale ja viibib, kohtub ja näeb last ainult seal kohapeal.
Kas on olemas selline seadusesäte ning kas tema poolt esitatud väited vastavad tõele või on tegemist lihtsalt tavalise kiusuga?
P.S. Kas kohaliku omavalitsuse lastekaitse saab ka mind kuidagi aidata selliste probleemide lahendamisel?

Lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Sellist seadust, mis toetaks lapse ema väiteid, tõepoolest olemas ei ole. Minu hinnangul ei vastaks selline korraldus ka lapse huvidele, sest lapsel on õigus suhelda mõlema vanemaga isiklikult, mitte ainult lapse enda elukohas ja ema nö järelvalve all.

Kindlasti tasub antud vaidlusega lastekaitsetöötaja poole pöörduda - see peakski olema järgmine samm, kui vanemad omavahel kokkuleppele ei jõua.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand