Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui laste isa ei maksa enam vabatahtlikult lastele elatist?01.12.2015

Tere! Mul on oma endise elukaaslasega kaks last (2a ja 4a). Elame lahus, lapsed on 99% ajast minuga. Mina toidan, riietan, maksan lasteaiatasusid jne jne. Lapse isa kohtub lastega võib-olla korra ühe kalendrikuu jooksul. Alates aprillist on ta maksnud kahe lapse peale elatist 200€ meie suusõnalise kokkuleppe alusel. Tema pakkumine oli see 200 või mitte midagi ja mul ei olnud tol hetkel ka vastuväiteid. See kuu aga pole ta seda summat kandnud ja ma ei saa temaga ka kontakti, et uurida, milles asi, et kas lihtsalt enam ei maksa või mingid muud põhjused. Kui ma sooviks nüüd selle elatise maksmise ametlikuks teha, kuna tuleb välja, et laste isa ausõna peale siiski ei saa kindel olla, kas mul üldse on õigust seda teha? Kas ei teki küsimust, et mida ma nii kaua ootasin? Ja kui siiski on võimalik ametlikult elatist nõuda, siis kas isa poolt makstava elatisraha summa tuleks 2x195€? Kui palju minule see protsess maksma läheb?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui laste isa vabatahtlikult elatist ei maksa, on igal juhul põhjendatud pöörduda elatise väljamõistmiseks kohtu poole. Kui Te maksekäsu kiiremenetluse avalduse/hagiavalduse koostamisel spetsialisti abi kasuta, ei ole Teil ka menetluskulusid (riigilõivu elatise nõudmisel tasuda ei tule).

Elatise suurus oleneb laste vajadustest, kuid ei tohiks olla väiksem kui pool kehtivat alampalka – kuivõrd 2015. aastal on alampalga suuruseks 390 eurot, ei tohiks igakuine elatis ühele lapsele olla väiksem kui 195 eurot. Kui nõuate elatist miinimumist suuremas ulatuses, tuleb laste kulutusi dokumentaalselt tõendada, kuid miinimummääras elatist nõudes seda tegema ei pea.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand