Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mulle ei jää lahutusega tõesti midagi?18.08.2011

Tere!
Sooviksin oma 7 aastat kestnud abielu lahutada. Meil on kaks alaealist last 16-aastane ja 8-aastane. Põhiliselt olen lastega tegeleja ja kasvataja mina. Abikaasa töötab Soomes.
Olen lahutust edasi lükanud, sest abikaasa väidab, et minul ei ole midagi saada (abiellusime 2004 aastal). Peamiseks vaidlusallikaks on maja ja kaks autot.
2005. aastal kinkis abikaasa vanaema talle maad, kuhu ehitada maja. Kui aasta tagasi maja valmis sai, müüsime korteri, mille ostsime enne abiellumist ja vaatamata probleemidele lubati mul lastega majja kolida. Tingimuseks jäi, et otsin omale üsna kiiresti uue elamise, sest maja kuuluvat ainult abikaasale ja laenugi maksab ainult tema.
Nüüd olengi suure probleemi ees. Majas elan põhiliselt mina ja lapsed, abikaasa on kodus ainult nädala kuus. Enne jaanipäeva jäin ilma oma töökohast. Uue töö otsimine ei saa olema lihtne. Kuna lapsed on alaealised ja põhiliselt minu kasvatada, siis ei saa ma väga kaugele tööle minna. Sügisest peaksin minema ka viimast aastat Tallinnasse kooli. Õpin kaugõppes (siis on lapsed isaga). Kahjuks ei ole ka väikeses kohas kortereid üürida.
Ette tänades!

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,

Abielu saate lahutada kas Perekonnaseisuametis või notaris ühise avalduse alusel.

Abikaasade ühisvaraks loetakse abielu jooksul soetatud vara. Kinke teel saadud vara loetakse selle abikaasa lahusvaraks, kellele kinge tehti. Kui üks abikaasa kasutab ühisvara lahusvara huvides, siis peab ta kasutatud vara väärtuse hüvitama. Selline hüvitis arvatakse ühisvara hulka PKS § 34 lg 1.
Märgite, et maa kingiti abikaasale aastal 2005, kuid teie abielu sõlmiti 2004. Tuginedes esitatud informatsioonile võib eeldada, et maja, mis ehitati nimetatud maale on ehitatud poolte ühisvara arvelt.

Laenuga seotud küsimus jääb esitatu põhjal selgusetuks, kas see võeti ehitatava maja tarbeks või oli see teise abikaasa poolt võetud enne abielu, kuid põhimõtteliselt võiks väita, et ka laenu tagasimakseid tehakse ühisvara arvelt, siiski lõpliku seisukoha kujundamiseks tuleb tutvuda dokumentatsiooniga.

Asjaolu, et teie hetkel tööl ei käi, ei tähenda seda, et teie ühisvara osa selle aja jooksul nn kahaneb, teie panus on hetkel laste kasvatamine. PKS § 17 sätestab, et kui üks abikaasa teeb perekonnale suuremaid rahalisi kulutusi kui teine abikaasa, eeldatakse, et tal ei ole õigust nõuda teiselt abikaasalt rohkem panustatud vahendite hüvitamist.

Lisaks ühisvara küsimusele peaksite lahendama ka lastesse puutuvad küsimused nt. elatise maksmise viis, suurus jne.

Kuna teie poolt kirjeldatud olukord hõlmab erinevaid lahendamist vajavaid küsimusi: lahutus, ühisvara jagamine, lapsed ning ammendavat seisukohta teie küsimusele ei saa anda ilma vajalike dokumentidega tutvumata, siis soovitaksin teil kindlasti pöörduda nõu saamiseks juristi või advokaadi poole.

Lugupidamisega

Kairi Pobbul