Perekonnaõigus


Küsimus: Elame lahus, kelle juurde laps jääb19.08.2011

Tere,
Mul on suur mure. Kuidas peaksin tegutesema kui lapse ema tahab minu käest last ära võtta, kuigi seni oleme teda koos üles kasvatanud aga elame pikemat aega lahus? Ei ole abielus aga laps on minu nimel. Et millised on minu õigused ja kuidas peaksin edasi toimima?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
Kuna märgite oma kirjas, et laps on teie nimel, siis sellest tulenevalt võib eeldada, et antud juhul on tegemist lapse suhtes ühist hooldusõigust omavate vanematega. Asjaolu, et elate lahus ja ei ole lapse emaga abielus, ei vähenda teie, kui vanema õigusi. Vanematel on oma laste suhtes võrdsed õigused ja kohustused, sealhulgas õigus ja kohustus hoolitseda oma alaealise lapse eest. Kui ühist hooldusõigust omavad vanemad elavad lahus, või ei soovi muul põhjusel hooldusõigust edaspidi ühiselt teostada, on kummalgi vanemal õigus kohtult hagita menetluses taotleda, et lapse hooldusõigus antakse talle osaliselt või täielikult üle. Ühise hooldusõiguse lõpetamise korral lähtub kohus hooldusõiguse ühele vanemale andmise otsustamisel ennekõike lapse huvidest.
Seega, kui teil on ühine hooldusõigus, on teil lapse emaga samasugused õigused oma lapse eest hoolitsemisel, temaga suhtlemisel ning teil on õigus ja kohustus kaasa rääkida last puudutavates küsimustes. Juhul, kui teie õigusi rikutakse ja takistatakse teid lapsega suhtlemisel, võite oma õiguste kaitseks pöörduda kohtusse.

Lugupidamisega
Kairi Pobbul