Perekonnaõigus


Küsimus: Kui soovin kohtu määratud elatisraha suurendada, kas siis saan ka tagantjärgi veel nõuda suuremat summat?04.02.2016

Kohtuotsusega 2012. aastal oli määratud elatisraha kahe lapse peale miinimumi järgi: ühele lapsele 140 eurot (miinimum) ja teisele (puudega laps) - 180 eurot. Seoses hindade ja kulude kasvuga on soov pöörduda kohtuse avaldusega elatisraha suurendamiseks. Kuna väga palju kulutusi seoses lapse invaliidsusega ei ole dokumentaalselt tõestatud (erapedagoogid, masseerijad jne) ei ole vist lootust saada tema peale rohkem kui miinimum. Aga tänapäevane miinimum mõlemale oleks ka hea. Aga küsimus ka selles - kas on lootus ka tagasiulatavalt raha nõuda ka eelmise aasta eest?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatisraha suurendamist ei ole võimalik taotleda tagasiulatuvalt, eelneva kohtuotsuse tühistab uus kohtuotsus.

Kui taotleda elatise suurendamist üle kehtiva miinimummäära, tuleb lapse kulutusi üldjuhul dokumentaalselt tõendada. Teatud juhtudel, kui dokumentaalne tõendamine ei ole mingil põhjusel võimalik, võib kohus kulutuse lugeda tõendatuks ka ilma kuludokumendi esitamiseta, näiteks vanema koostatud arvestuse/põhjenduse alusel. Kui ikkagi erivajadustega lapse igakuised ülalpidamiskulud ületavad kehtivat alampalka, on põhjendatud nõuda elatist suuremas määras kui kehtiv miinimum.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand