Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isale saab ka nö osalisi õigusi anda, kui ta pole sünnitunnistusel ja tahaks talt nüüd elatisraha nõuda?09.02.2016

Tere. Mul on mure elatisraha sisse nõudmisega. Tahan lapse isalt elatisraha sisse nõuda, aga ei oska kuskilt otsast alustada ning lapse isa nimi puudub ka sünnitunnistusel. Kuidas näeb välja see protsess ja kes kannab kulud ning kas on võimalik määrata ka isale osalisi õigusi ainult või saab ilma õigusteta jätta? Kui kaua võtab tavaliselt selline protsess aega?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatist on võimalik kohtu kaudu nõuda vaid isalt, kes on lapse sünnitunnistusele kantud. Kui sünnitunnistusel isa kohta kanne puudub ja lapse isa ei ole nõus vabatahtlikult isadust omaks võtma, tuleb kohtule esitada isaduse tuvastamise hagi.

Isaduse tuvastamise hagi ja elatise väljamõistmise hagi võib kohtule esitada samaaegselt. Kui lapse isa ka kohtumenetluses lapse isadust omaks ei võta, tehakse DNA-analüüs. Kui kohus tuvastab, et mees on lapse bioloogiline isa, võib kohus jätta kõik menetluskulud lapse isa kanda.

Kui kohus tuvastab, et mees on lapse isa, omandab lapse isa lapse suhtes Teiega ühise hooldusõiguse. Selleks, et teha hooldusõiguslikke muudatusi (lõpetada ühine hooldusõigus osaliselt või täielikult), tuleb uuesti kohtusse pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand