Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isa saab nõuda, et üks laps hakkaks tema juures elama?08.02.2016

Tere!
Elasin oma eksmehega koos 9.5 aastat, lahku kolisime 8 kuud tagasi. Meil on 2a 3k vanune poeg ja 6a6k vanune tütar, kes elavad hetkel minu juures. Peale lahkuminekut kolis mees oma vanemate väga halvas seisus maakoju, vahel elab ka nende linnakorteris. Mina lastega kolisin teise linna ja ostsin meile 3-toalise korteri. Mees on maksnud alates sügisest lastele elatisraha, alguses 200 eurot, nüüdseks on summa tõusnud 400-ni. Lapsed käivad lasteaedades ja huviringides ning mina leidsin lõpuks omale töökoha. Mees on lapsi käinud minu kodus umbes kord kuus keskmiselt kolm päeva korraga vaatamas, kuid ühtse perena elades tegeles mees aktiivselt oma hobide ja seltsieluga, kodu ja lapsed olid peamiselt vaid minu pärusmaa.
Nüüd nädal tagasi võttis mees suurema lapsega hoolduslehe, kuna tütar oli haige. Veetsid kuus päeva minu kodus koos ja enne lahkumist teatas mees, et tema on mõelnud, et ta ei suuda ilma lasteta elada ja tahab, et ükskõik kumb lastest asuks tema juurde elama. Väidab, et nii saaks kumbki laps ühelt vanemalt rohkem tähelepanu ja pühendumist, hetkel koos elades lapsed peamiselt vaid kaklevad omavahel, nagu lapsed ikka.
Kas mehel on nüüd peaaegu aasta hiljem õigus nõuda, et üks laps tema juurde koliks? Kas saab lapse(d) emalt ära võtta, kui minul on oma kindel kodu ja töökoht, lisaks toetav vanaema-vanaisa läheduses, alkoholi pole kunagi eriti tarvitanud ega lapsi tahtnud kellegi teise hoolde vabatahtlikult jätta? Kas õdesid-vendi lahutatakse omavahel? Kuidas peaksin edasi käituma või kuhu pöörduma, et ma ei peaks enam igapäevaselt kartma eksmehe järgmisi samme? Soovin, et edasised kohtumised saaksid ametlikult paika pandud. (Pakkusin mehele alternatiivvariandina, et võib hakata üle nädala nädalavahetuseti lastel minu korteris külas käima, ise läheksin selleks ajaks oma vanemate juurde, kuid tundub, et see variant teda ei rahulda). Kahtlustan, et ta ei taha last endale mitte armastusest, vaid minule haiget tegemiseks või elatisraha maksmisest pääsemiseks.
Tänan igasuguse abi eest!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina ei pea kohtud põhjendatuks õdesid-vendasid eraldada, lastel peaks ikkagi olema üks kindel elukoht ja lahus elava vanemaga peaks suhtlemine toimuma suhtlemiskorra alusel.

Kui lapsed on siiani olnud Teie igapäevasel kasvatusel ja Te olete sellega igati hästi hakkama saanud, ei näe ma põhjust, miks peaks kohus andma isale õiguse võtta laps/lapsed enda juurde elama. Laste harjumuspärase elukorralduse kardinaalseks muutmiseks peaksid esinema väga kaalukad asjaolud, hetkel ma neid Teie olukorrakirjeldusest välja ei loe.

Kui Te ei saa laste isaga laste elukoha ja suhtlemiskorra osas kokkuleppele, peaksite kõigepealt pöörduma elukohajärgse lastekaitsespetsialisti poole. Kui ka lastekaitsetöötaja juures kokkuleppele jõuda ei õnnestu, on võimalik hooldusõiguses muudatuste tegemiseks ja suhtlemiskorra kindlaksmääramiseks kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand