Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui ema võttis nüüd lapse enda juurde ja hakkas minult elatist nõudma, ise aga mulle aastaid ei maksnud?11.02.2016

Tere, Minu vastu on esitatud kiirmenetlus elatisnõudega, kas on olemas selline seadus, mis ei sunni mind maksma kui laps viibib minuga koos. Nimelt esitasin vastuväite aga pole veel kohtuotsus tulnud, laps elas ennem minuga(3 aastat) kuni ema otsustas võtta lapse enda juurde, seda tegi sellepärast, et mul tekkis uus elukaaslane. Siis hakkas koheselt nõudma raha, mida ta ka sai. Nüüd esitaski kiirmenetluse ja ma peaksin tasuma 180 eurot kuus, mis on minu arvates ebaõiglane, sest mina polnud nõus sellega, et tema tuleb ja viib lapse ära, last olen võtnud peale seda ikka enda juurde, kuigi tahaks, et ta elaks minuga edaspidigi. Halb asi asja juures on see, et ma pole ametlikult tööl ja lapse ema on. Seega ei ole mul võimalust last enda juurde tagasi nõuda. Aga ei ole ma ka nõus maksma sellist summat kui laps käib siin ja seda peaaegu nii et pool kuud emaga pool minuga. Peale tema esitatud kiirmenetlust pole ma talle sentigi maksnud, ootan kindlat kohtuotsust. Veel nõudis ta alimente tagant järgi 3,5 kuud, mis on veel ebaõiglasem sest laps on hetke seisuga elanud ema juures 3 kuud. Samahästi tahan mina raha selle eest et laps elas minuga koos 3 aastat. Kuidas saab sellist olukorda lahendada? Palun abi, sest jurist ütles, et mul pole midagi teha, aga kes katab minu kulutused kui laps minuga on, väga ebaõiglane ja ülekohtune olukord. Ema lootis veel, et hakkan lapse eest üüri raha maksma talle. Ebanormaalne, ainult raha peal ongi väljas mitte lapse heaolu peal. Kuidas ma seda tõestama peaks. Kui laps minuga elas, ei pidanud lapse ema midagi maksma, vahel tasus ainult lasteaeda, mis on enesest mõistetav arvestades, et lasteraha käis tema arvele ja seda mina ei saanud, kuigi elasin lapsega. Palun nõu, mida teha... Lapsel pole isegi pesemisvõimalust ema juures, wc on ka kusagil maja peale üksainus. Minuga oli lapsel kõik olemas. Lapse võttis ta enda juurde elama ka nii, et küsis last külla ja õhtul juba helistas, et võtab lapse enda juurde elama ja tuleb asjade järgi, mida ta ka tegi. Ja nüüd nõuab ainult raha ja raha. Mul ei läinud endal kindlasti iga kuu lapse peale 180 eurot. Arvestades, et kui laps temaga elab, peaks ka tema panustama mitte ainult mina.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui laps elab pool aega Teiega, teete ka Teie tõenäoliselt lapse ülalpidamiseks kulutusi. Kohus saab seda asjaolu elatisraha vaidluses arvestada juhul, kui saate tõendada, et teete lapse ülalpidamiseks kulutusi. Tõendamiseks sobivad erinevad kuludokumendid – tšekid, maksekorraldused, arved.

Kui Te ei ole nõus lapse elukorraldusega ja sooviksite, et laps koliks tagasi Teie juurde, pöörduge kõigepealt abi saamiseks elukohajärgse lastekaitsespetsialisti poole. Kui tema kaasabil lapse emaga kokkuleppele saada ei õnnestu, on võimalik lapse ühise hooldusõiguse lõpetamiseks ja lapse viibimiskoha kindlaksmääramiseks kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand