Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui eksabikaasa pole nõus tasuma oma osa kommunaalkuludest, elame abielu jooksul erastatud korteris?11.02.2016

Tere. Elame abielu ajal erastatud korteris, mis on minu nimel. 10 aastat tagasi lahutasime abielu, aga elame samas korteris. Endine abikaasa ei ole nõus tasuma osa kommunaalmaksetest, tuues ettekäändeks selle, et korter minu nimel, kuigi tean, et see on abieluvara. Nüüd on eksabikaasa hakanud rääkima korteri jagamisest, ta eeldab, et korter jääb mulle ja siis pean tema osa välja maksma. Millal see võiks juhtuda, pole teada. Kas on mingi võimalus asja niimoodi vormistada, et tema poolt maksmata kommunaalmaksete summa saaks siis maha arvestada sellest, mida ma talle poole korteri maksumusest pean andma. Elame maal ja korteri tänane maksumus on umbes 15000 eurot ja aastane maksete summa 2000-2500 eurot. Eksnaine põhjendab mittemaksmist sellega, et soovib raha koguda. Kas korteri hindamisel võetakse aluseks abielu lahutuse ajal kehtinud või praegune hind. Olen kõik maksed tasunud läbi panga, väljavõtteid saab vaadata. Eksabikaasa käib tööl ja saab igakuiselt palka, minul mingit tema toetamise kohustust ei ole. Kui sooviksin korterit remontida ja selle tulemusena selle hind tõuseb, kas peaksin siis vara jagamise korral eksabikaasale veel rohkem kompenseerima. Palun andke nõu, mida teha. Seda raha, et minna kohe notari juurde ja maksta endisele naisele pool korteri maksumusest, mul pole. Kas ta peab välja kolima, kui korter saaks minu ainuomandiks. Teid ette tänades, mees maalt

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kõigepealt tuleks lahendada küsimus, kas korter kuulub Teie ja abikaasa ühisvara hulka või on tegemist üldse Teie lahusvaraga. Kui vallasasjaks olnud korter kuulus Teie lahusvara hulka, kuid korteriomandina kanti kinnistusraamatusse abielu kestel, ei muutu korteriomand automaatselt abikaasade ühisvaraks.

Kui selgub, et korter on ikkagi Teie ja abikaasa lahusvara, oleks kõige õigem ühisvara ära jagada. Kui soovite saada korteri enda ainuomandisse, tuleb endisele abikaasale hüvitada pool korteri väärtusest. Kui korter jääb Teie ainuomandisse, on Teil õigus otsustada, kes korteris viibib, seega saate endiselt abikaasalt nõuda väljakolimist.

Ühisvara koosseis määratakse kindlaks abielu lahutamise seisuga, kuid ühisvarale omistatakse väärtus praeguse hetke seisuga.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand